De mysterieuze spier van de ziel, oftewel de Psoas spier

Waar zit het?

De Psoas spier begint vlak onder het middenrif loopt achter de nieren en darmen langs en is onderdeel van de onderrug. 

De Psoas loopt van de 12de borstwervel omlaag door onderrug, door de zijdes van het bekken naar voren om zich te hechten aan de kop van het dijbeen. Je kunt het dus ook wel beschouwen als de verbindende factor tussen borst buik en benen.

In een ideale wereld zou dat het sappigste en volste stukje vlees zijn. Het neusje van de zalm, zegt mijn Healing Tao teacher Eva altijd.

Het

bekken

Maar helaas, in onze moderne wereld is de Psoas onder invloed van stress, prestatiedruk en andere traumatische factoren vaak  gespannen, uitgedroogd en uitgeput. Spanning in de Psoas spier kan zich vertalen in klachten in de onderrug. Als je Psoas gespannen is, kan dat leiden tot een bekken die te ver naar voren of naar achter gekanteld staat, wat de oorzaak kan zijn van diverse klachten. Ook energetisch kan te veel verkramping een blokkade opwerpen tussen je twee lichaamshelften. En het gevoel van in verbinding staan met jezelf is dan ver te zoeken. 

Ik merk bij mijzelf altijd een dualiteit. Ik heb meerdere prachtige trainingen mogen volgen bij Psoas specialist Liz Koch, waarbij enerzijds de nadruk wordt gelegd op beoefenen van rust en ontspanning. Maar anderzijds heb ik geleerd hoe ik zorgvuldig mag aanraken om de spanning weg te halen. Vaak is het bestaan van de Psoas spier al een hele ontdekking!

Bij cliënten die een MER sessie ondergaan zie ik vaak dat bij het aanraken van de Psoas er een hele diepe rust wordt ervaren. Ze herkennen de stilte, een oceaan van rust. Een gevoel van werkelijk thuiskomen in je eigen lichaam. Dit kan gepaard gaan met diepe emoties. Na de behandeling staan ze anders met hun voeten op de aarde, krachtiger. Maar ook voorzichtig, alsof ze voor het eerst voelen hoe ze gedragen worden.

Het raakt en ontroert mij dat ik daar keer op keer deel van mag uitmaken. Dankbaar.

Meer blogs

Wheel of Consent

  Betty Martin heeft het Wheel of Consent model ontwikkeld met name voor mensen